Wat is het verschil tussen reinigen met enzymen en probiotica?

Reinigen met enzymen en probiotica wordt vaak gezien als gelijke, groene reinigingsoplossingen. Er is echter een groot verschil. Enzymen zijn niet levende proteínen en doen hun werk als zij met water in contact komen. Probiotica bevatten bacteriën. Bacteriën zijn levend en hebben voeding nodig om te reinigen. Enzymatisch reinigen wordt toegepast in de voedingsindustrie, probiotica niet omdat in de food niet mag worden gewerkt met bacteriën. 

Enzymen zijn niet-levend

Enzymen zijn niet levende proteïnen die onmiddellijk worden geactiveerd als zij met lauw water (30-65 graden Celsius) in contact komen. Enzymen ‘knippen’ vervuiling in kleine stukjes. Zij katalyseren organische stoffen. De vetmoleculen verdwijnen en er resten enkel nog organische stoffen. Daarom zijn enzymatische reinigingsproducten zeer efficiënt in voedingsplaatsen en industrie. Ook omdat de enzymen als natuurlijk materiaal geen negatieve invloed heeft op machines en materiaal.

Bacteriën zijn levend

Bacteriën hebben voeding nodig om te reinigen, zij eten organische stoffen op om te groeien en te overleven. Hiervoor hebben ze tijd nodig – het is een andere technologie die niet gebruikt wordt in de voedingsindustrie.

Toepassing Enzymen
Enzymen werken in synergie met andere tensio-actieve componenten, ze worden in huishouden toegepast, in professionele sectoren en in de industrie. Tenslotte zijn enzymen een natuurproduct en wordt de natuurkracht gebruikt om te reinigen, ze zijn niet agressief, zijn ecologisch (tot 99% afbreekbaar, gecontroleerd door het OCDE 302B) en de neutrale pH-waarde zorgt voor de veiligheid van de gebruiker.

Verschil tussen Enzymen en Bacteriën (in Probiotica)
We sommen de verschillen overzichtelijk op:

  • Enzymen werken binnen enkele seconden (bacteriën moeten eerst enzymen aanmaken en werken daarom veel langzamer)
  • Enzymen zijn niet levend (veilig), bacteriën daarentegen zijn levend.
  • Enzymatisch reinigen is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en bacteriën weinig

Met het aanbod enzymatische reinigers verbreden wij ons aanbod in groene reinigingsoplossingen. Hiermee blijven we het doel nastreven om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken, en motiveren we onze relaties om hetzelfde te doen.