Reinigen of desinfecteren?

Wil je zorgen voor een goede hygiëne? Er wordt veel gehamerd op desinfectie, terwijl een goede reiniging minstens zo belangrijk is. Desinfecteer alleen bij uitbraken.

Een goede reiniging

Goed reinigen is enorm belangrijk. Als je dit goed bijhoudt, zijn desinfectiemiddelen in veel gevallen niet nodig. Ziekteverwekkers kunnen zelfs ongevoelig worden als je te veel desinfectiemiddelen gebruikt. Ook is het van belang om het oppervlak eerst goed te reinigen, voordat je het desinfecteert. Dat kan met stoom. Stoom dringt diep door tot de poriën, waardoor al het vuil losweekt. Stoom heeft ook een desinfecterende werking, waardoor je geen desinfectiemiddelen hoeft te gebruiken. Heb je te maken met hardnekkige vervuiling? Gebruik een reinigingsmiddel op enzymatische basis en laat deze eerst intrekken. Gebruik vervolgens een stoomreiniger om het oppervlak goed schoon te krijgen.

Desinfectie

Op plekken waar veel ziekteverwekkers zijn of bij een uitbraak, kan het nodig zijn om te desinfecteren. Om een oppervlak snel te desinfecteren kun je een fogger of elektrostatische sprayer gebruiken. Deze vernevelen desinfectiemiddel, zoals dat van Clean ‘n Easy, op het oppervlak. Hierbij geldt er geen contacttijd, waardoor je in korte tijd een groot oppervlak kunt desinfecteren. Denk hierbij aan het desinfecteren van winkelwagentjes in de supermarkt of stoelen in de bioscoop.