Blog: Enzymen zijn 100% natuurlijk, echt waar!

Enzymen, het is alweer bijna een jaar geleden dat wij de kennissessie over enzymatisch reinigen organiseerde. In The Green House in Utrecht ontvingen wij belangstellende relaties die wij samen met onze partner Realco uit België hebben bijgepraat over het hoe en waarom van reinigen met enzymen. Wat is er sindsdien gebeurd?

Tijdens de kennissessie noemden we dat wij in Enzymen de oplossing gevonden hebben voor het extra zetje bij ernstige vervuiling. Als aanvulling op onze groene reinigingsmethoden met stoom en droogijs. Enzymen geven een natuurlijke, diepe reiniging. Je hoeft zelf niet meer hard te boenen, de enzymen doen het werk, Ze zijn 100% natuurlijk met een neutrale pH-waarde. Dit betekent dat er geen negatieve reacties zijn voor mens, materiaal en milieu. Voor ons vanzelfsprekend, de markt moet er nog wel even aan wennen!

Natuurlijke reiniging met enzymen

In de praktijk merken wij dat men inziet dat enzymen een positieve bijdrage kunnen hebben aan het reinigingsproces. Dat het een goede vervanger is voor alkalische reinigingsproducten. En dat deze oplossingen doeltreffender zijn dan de traditionele chemie.
Wel verwart men enzymen regelmatig met probiotica, terwijl er een wezenlijk verschil is. Enzymen zijn niet-levende eiwitten die geactiveerd worden op het moment dat zij met lauw water in aanraking komen. Dan verknippen ze vervuiling in kleine delen, tot wel 3 miljoen moleculen per seconde. Probiotica bevatten levende bacteriën die voeding nodig hebben om te reinigen. Zij eten organische stoffen op om te groeien en te overleven. Probiotica werkt langzaam, maar enzymen werken direct. Enzymatisch schoonmaken passen we toe in de voedingsindustrie, probiotica niet omdat in de food niet mag worden gewerkt met bacteriën.

Enzymen echt 100% natuurlijk

Wat we ook merken en wat best wel vreemd is, is dat niet altijd wordt geloofd dat enzymen 100% natuurlijk zijn. Op de één of andere manier denkt men dat er een ‘addertje’ onder het gras zit, omdat het anders geen goede reiniging is. Niets is minder waar, we tonen de volledige circulariteit aan met testen en rapporten vanuit Realco én met het Ecocert label. Ecocert is een internationaal label dat een stap verder gaat dat bijvoorbeeld het in ons land bekende Ecolabel. Het vereist circulariteit voor ieder onderdeel van het proces.

Afbreken en voorkomen biofilm

In het afgelopen jaar zijn we met enzymen vooral in de foodbranche aan de slag gegaan. Er lopen diverse tests zoals bij industriële bakkerijen en grote slachterijen. Een derde feit dat men nog niet voldoende kent is, dat deze reinigingsproducten biofilm verwijderen en nieuwe opbouw voorkomen. Biofilms zijn broeinesten van bacteriën op bijvoorbeeld bakken, koelsystemen en voedingswarenleidingen. Dit leidt tot ernstige besmetting van de eindproducten waardoor een productielijn gesloten zou kunnen worden. Met alleen ontsmettingsmiddelen kun je de bacteriën van biofilms niet verwijderen. Door eerst te reinigen met enzymen wordt de biofilm ‘verknipt’ en afgebroken. Daarna is ontsmetting pas mogelijk. Een belangrijk aandachtspunt in deze ‘virustijd’.

Nieuwsgierig naar het werken met enzymen en wilt u hierover meer weten? Bel mij gerust via 0546-660710.

Gerrit Visser
Innovi B.V.

Ga gelijk naar de webshop Enzymatische reinigers.