Droogijsstralen: een koud kunstje

Ben je nog relatief onbekend met droogijsstralen en denk je dat het een ingewikkelde manier van reinigen is? Niets is minder waar. De droogijsstraalmachines van Innovi kennen oneindige toepassingsmogelijkheden en zijn door iedereen te bedienen. Maar wat is droogijsstralen precies en hoe werkt het eigenlijk?

Van CO2 naar droogijspellets

Tijdens reinigingsprocessen worden nog altijd teveel grondstoffen verknoeid en niet altijd milieuvriendelijke middelen gebruikt. Zonde natuurlijk, want in vele gevallen kunnen deze reinigingsprocessen prima uitgevoerd worden zonder het gebruik van chemicaliën. Het reinigen door middel van droogijsstralen is een voorbeeld hiervan.

Bij droogijsstralen wordt gebruik gemaakt van CO2, het koolzuurgas dat in groten getalen in onze omgeving aanwezig is. Deze CO2 wordt voor het droogijsstralen omgezet naar een vaste vorm, het zogenaamde droogijs. Dit zijn pellets van 3 mm of 16 mm. Maar wat maakt dat deze pellets uitermate geschikt zijn voor het verwijderen van hardnekkig vuil?

Droogijsstralen: effectief door middel van een 3-delig effect

De reinigende werking zit hem in 3 opeenvolgende effecten van droogijsstralen:

1. Het inslageffect: door middel van perslucht worden de droogijspellets tegen de vervuilde oppervlakte gestraald. Hierdoor ontstaat er op de oppervlakte een kinetische energieoverdracht.
2. De thermoshock: door het temperatuurverschil tussen de droogijspellets (-80°C) en de oppervlakte ontstaan er kleine scheurtjes in de vervuiling. Hierdoor komt de vervuiling los.
3. De micro-explosie: op het moment dat de droogijspellets de oppervlakte raken, worden deze weer omgezet in CO2-gas. Het volume van gas is circa 800 keer groter dan die van de droogijspellets. Dit zorgt ervoor dat er een liftende kracht ontstaat waardoor het vuil wordt losgeslagen van de oppervlakte.


De 3 opeenvolgende effecten van droogijsstralen

Geen overbodig restafval

Droogijsstralen is dus een straaltechniek waarbij er geen residu van het reinigingsproduct achterblijft. Doordat de droogijspellets weer omgezet worden in CO2-gas, valt enkel het producteigen residu op de grond. En het leuke is dat droogijsstralen gebruikt kan worden voor veel soorten verontreinigingen en geschikt is voor veel verschillende materialen.

Of het nu gaat om roet, vet, vuil of lijmresten, met droogijs kan het gemakkelijk verwijderd worden. De toepassingen zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van transportbanden in de food sector. Of wat dacht je van het reinigen van je geliefde oldtimer? Zowel het interieur als het exterieur reinig je in een mum van tijd zonder de oppervlakte te beschadigen. Ook gevels en opritten worden weer als nieuw door middel van droogijsstralen.

Transportbanden in de foodsector reinigen door middel van droogijsstralen

Maar hoe ga je nou precies te werk?

Voor je begint met droogijsstralen is het belangrijk de schone oppervlakten af te dekken zodat je het vuil zoveel mogelijk op kunt vangen. Zorg er in gesloten ruimten voor dat er voldoende frisse lucht binnenkomt. Ook is het belangrijk om beschermende kleding te dragen. Denk hierbij aan handschoenen en gehoor- en gelaatsbescherming. En richt de droogijsstraal vanzelfsprekend nooit op personen.

Begin met een lage druk en verhoog dit geleidelijk aan tot de gewenste druk. Begin met 50% van de droogijsstroom en pas ook dit geleidelijk aan. Een minimaal gebruik van droogijs kan je winst vergroten. Laat de slang vervolgens op je schouder rusten. Straal onder een hoek van 70-80 graden. Een afstand van 5 cm tot de oppervlakte wordt geadviseerd. Bij een zachtere reiniging houd je een afstand van maximaal 30 cm van de oppervlakte. Vervolgens beweeg je de lans langzaam over de oppervlakte, maak geen ‘afspuit’ beweging zoals met hogedrukreinigen. Droogijsstralen: een koud kunstje dus!

Meer informatie of een demo aanvragen?

Wil je meer informatie over droogijsstralen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van droogijsstralen voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op via het telefoonnummer 0546-660710 of stuur een e-mail naar info@innovibv.nl