Oprechte belangstelling voor de wonderlijke wereld van enzymen tijdens kennissessie

Tijdens de kennissessie Enzymatisch Reinigen die we 13 juni jl. hebben gehouden mochten we op serieuze belangstelling rekenen. Deelnemers uit Nederland en België luisterden met aandacht naar de overweging van directeur Gerrit Visser om te kiezen voor groen reinigen. De aansluitende presentatie van Miguel van Damme en Tania Florent, namens partner Realco, over de werking van enzymatische reinigingsoplossingen werd een interactief geheel. Het publiek stelde oprechte vragen over veiligheid en de toepassing in het eigen werkgebied. Bekijk de foto-impressie en lees het verslag van een energieke middag.

Kenissessie enzymatisch reinigen

De kennissessie in The Green House te Utrecht startte met een indrukwekkende film over ons leven op aarde. Gerrit Visser doet een beroep op de toehoorders om zuinig met onze aarde en de mens om te gaan. Een inleiding op zijn keuze van vier jaar geleden om groene reinigingsoplossingen in de markt te zetten. Hij is destijds gestart met droogijsstralen en stoomreinigen en voegt hier nu het reinigen met enzymen aan toe. Omdat dit een relatief nieuwe manier van schoonmaken voor Nederland is, hebben we, samen met Realco, een kennissessie georganiseerd. Om belangstellenden goed te informeren over enzymen, het reinigingsproces en de toepassingen. De uitnodiging werd warm ontvangen. De zaal vulde zich op 13 juni met afgevaardigden uit de schoonmaak- en foodbranche.

Uitbreiding groene reinigingsoplossingen
“Wij helpen zelf de aarde letterlijk om zeep”, trapt Gerrit Visser af. “Met Innovi maakte ik daarom de keuze voor groene reinigingsoplossingen. We willen de ecologische voetafdruk van ons bedrijf zo klein mogelijk houden. Met de inzet van stoom en droogijs bespaar je op water en chemie. Bovendien maak je hiermee beter en sneller schoon. En betekent het een verbetering voor de ergonomie. In de praktijk komen we soms een dusdanige vervuiling tegen dat extra inzet wenselijk is. We zijn daarom op zoek gegaan naar een natuurlijke aanvulling die deze ernstige vervuiling kan verhelpen. Bij Realco vonden we deze oplossing in de vorm van enzymen. Enzymen geven een natuurlijke, diepe reiniging. De enzymen doen het werk, zijn 100% natuurlijk, ph-neutraal (7-8) en zijn daarom veilig voor mens, materiaal en milieu.”

Samenwerken voor behoud van onze aarde
“Innovi en Realco vonden elkaar in de duurzame en innovatieve doelstellingen”, vult Miguel van Damme, sales executive van Realco, aan. We hebben gelijke ambities en al veel ervaring op dit gebied. Sales Directrice Tania Florent vertelt enthousiast over de geschiedenis van het Belgische bedrijf en de prijzen die zij voor hun productenrange hebben ontvangen. Een bewijs van hun inzet voor behoud van onze aarde. Realco is wereldwijd actief, sinds mei ook in Nederland, via Innovi. “Samen willen we je laten zien wat de voordelen van reinigen met enzymen zijn.”

Wonderlijke wereld van enzymen
“Momenteel wordt veelal schoongemaakt met alkalische producten, een klassiek molecuul waar chemie zich rondom de vervuiling vormt en samen met water wordt verwijderd. Deze samenvoeging blijft na het afspoelen met water intact en gaat zo het milieu in. We kennen de schadelijke gevolgen voor de mens en de natuur”, vertelt Miguel.
“Enzymen zijn niet levende proteïnen die geactiveerd worden als zij met warm water (30-65 graden) in contact komen. Enzymen ‘knippen’ vervuiling in kleine stukjes waarna het gezamenlijk met water wordt weggespoeld. Daarna werken de enzymen door in afvalputjes en afvalwater en blijven alleen organische resten over. Een effectieve, 100% natuurlijk methode met ergonomische voordelen. De enzymen doen het werk, je hoeft als schoonmaker niet meer zo hard te boenen. Bovendien zijn enzymen veilig voor machines en materiaal, waardoor langer behoud gegarandeerd wordt. Het is op alle vlakken duurzaam werken.”
Realco biedt diverse producten voor verschillende toepassingen aan: algemeen onderhoud, ontvetter, sanitair, leidingen, grootkeuken, industrie en voor handafwas en vaatwasmachine.

“Alle middelen zijn getest en we kunnen de veiligheid van werken aantonen”, benadrukt Miguel. “Bij Realco werken we zelfs nu naar certificering volgens Ecocert toe. Iedereen is bekend met het Ecolabel. Ecocert gaat nog een stap verder en vereist circulariteit voor ieder onderdeel van het proces.”

Interactieve middag
Tijdens de presentatie van Miguel verzorgt Tania een test om het verschil in reiniging met enzymen en een alkalisch middel aan te tonen. Het verschil is duidelijk te zien. De chocopops in water zijn door de enzymen verknipt en opgelost, bij het alkalische middel zijn de chocopops nog aanwezig en drijven ze op vervuild water.
Het publiek stelt gerichte vragen aan Gerrit en Miguel. Opvallend is dat veel van deze vragen gaan over de veiligheid van werken met enzymen. “Eigenlijk is het de omgedraaide wereld”, overweegt Gerrit. “We werken dagelijks met alkalische middelen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Nu zijn we ook op zoek naar gelijke veiligheidseisen en het bepalen van aansprakelijkheden, terwijl het werken met enzymen een 100% natuurlijke reinigingsmethode is. We moeten eraan wennen dat het geen gevaar brengt voor mens en milieu, hetgeen kan worden onderbouwd met testen en rapporten vanuit Realco.”

Ook werden er vragen over de toepassingen in verschillende werkgebieden gesteld. Waar gewenst zal Gerrit met tests op locatie deze vragen beantwoorden.

Circulaire afsluiting
Na afloop van de kennissessie namen gastheren van The Green House de deelnemers mee op een toer door het circulaire restaurant. Enthousiast vertelden zij dat over ieder onderdeel van het gebouw en de bedrijfsvoering van het restaurant is nagedacht en een duurzame oplossing gerealiseerd. Een locatie die mooi aansluit bij het thema van de middag.

Een gezellige borrel rondde de middag af. Met een hoofd vol nieuwe informatie en een goodybag met een enzymatisch testproduct gingen de deelnemers naar huis.

Innovi en Realco kijken terug op een bijzondere middag en zien uit naar het opvolgen van de vragen en toepassen van enzymatisch reinigen.

Nieuwsgierig?
Ben je niet bij onze kennissessie geweest, maar wilt u meer informatie over het reinigen met enzymen? Klik hier voor algemene informatie op de website of voor de producten. En neem vooral contact met ons op: info@innovibv.nl / 0546-660710.