Groen, groener, groenst: Ecocert certificering voor enzymatische reinigingsproducten Innovi

Het Ecocert label gaat veel verder dan het Ecolabel of cradle to cradle certificering. Het is een internationale certificering dat volledig ‘groen’ is, circulair van grondstof tot hergebruik van afval. Geen enkele chemische of synthetische stof komt in een Ecocert gecertificeerd product voor. “Wij zijn er trots op dat de enzymatische reinigingsproducten die we verkopen, dit certificaat dragen”. Directeur Innovi Gerrit Visser zet hiermee weer een stap verder in de circulaire economie. “We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Ecocert certificering  helpt ons hierbij.”

In 2019 breidde Innovi haar assortiment duurzame reinigingsoplossingen uit met de enzymatische reinigingsproducten van Realco. “We hebben gekozen voor de toevoeging van biotechnologie omdat we in de praktijk regelmatig ernstige vervuiling tegenkomen, waarvoor extra inzet wenselijk is”, legt Gerrit uit. “Met stoom- en droogijstechnologie zorgen we voor een goede kwaliteit schoonmaak. Ook op plekken die moeilijk bereikbaar zijn. Als een extra zetje nodig is om langdurige vuilophoping in bijvoorbeeld leidingen te verwijderen, zetten we enzymen aan het werk. Een enzym is een natuurlijk, niet levend materiaal, dat reinigt en zuivert door organisch materiaal in kleinere, in water oplosbare residuen te transformeren (hydrolyse). Door bijvoorbeeld enzymen aan te brengen op een vette ondergrond, wordt het vet binnen enkele minuten omgezet in wateroplosbare organische resten dat gemakkelijk te verwijderen is. Het ‘afval’ is volledig biologisch afbreekbaar.”

Ecocert certificering
De enzymatische reinigingsproducten zijn 100% natuurlijk. In overeenstemming met de eisen van Ecocert bevatten de producten geen enkele chemische of synthetische stof. Dit label stelt namelijk de voorwaarden dat er in de hele productieketen respect voor het milieu moet zijn, van samenstelling tot terugwinning na gebruik. Voorwaarden die verder gaan dan het Ecolabel of cradle tot cradle certificering.

Label Ecolabel ECOCERT 
Dierlijke grondstoffenGeen belemmeringProductie door dieren (b.v. honing) maar niet van bedreigde diersoorten
Minerale grondstoffenGeen belemmeringOlie en afgeleiden niet toegestaan. Positieve lijst
Plantaardige grondstoffenGeen belemmeringEcocert
SurfactantsEnkel bioafbreekbare producten zijn toegelatenAlleen plantaardige en hernieuwbare oppervlakte actieve stoffen toegestaan, beperkingen op productieprocessen
ChloorToegestaanNiet toegestaan
KleurstoffenKleurstoffen voor levensmiddelen toegestaan (ook synthetische)Enkel van natuurlijke oorsprong
EnzymenGeen belemmering (concentratie)Enkel niet-GMO substraten
ParfumNatuurlijk of synthetischEnkel van natuurlijke oorsprong
BewaarmiddelenGeen belemmeringEnkel een aantal synthetische zijn toegelaten

De productie vindt plaats in een passief gebouw. De producten zijn verpakt in 100% recyclebare flacons PE of PP, waarbij gebruik kan worden gemaakt van refill.

Toepassingen enzymen
De enzymatische reinigingsproducten zijn toepasbaar als sanitairreinigers, multireinigers en producten voor vloeronderhoud, (vet)aanslag verwijdering, geurbestrijding, voor spoel-/wasmachine en verstoppingen in leidingen. De voordelen van het werken met enzymatische producten zijn:

–             natuurlijke diepere reiniging
–             neutrale pH-waarde biedt veiligheid van werken voor mens, machine en milieu
–             gemak in het werkproces
–             besparing op water, tijd en energie
–             positieve impact op milieu

“Deze enzymatische reinigingsmiddelen zijn een perfecte aanvulling op onze stoomreinigingsunits. Een extra tool voor meer snelheid op milieuvriendelijke basis, voor iedereen die over wil naar een echt circulaire oplossing. Want op deze manier beschermen we samen onze aarde en verminderen we het afval”, besluit Gerrit.