Stoom reinigt goed, makkelijk en doodt bacteriën

Verpakker Lempak investeert in schoonmaakmachines van Innovi

Hygiëne en voedselveiligheid zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom is het goed reinigen van machines in de voedingsindustrie erg belangrijk. Hoewel er verschillende manieren zijn om het machinepark te reinigen, is stoom volgens Kees Duivenvoorde van Lempak één van de beste manieren. “Stoom reinigt goed, makkelijk en doodt bacteriën.”

Het bedrijf Lempak is gevestigd in Uitgeest en verricht verpakkingswerkzaamheden voor Groothandel Van der Lem. “We verpakken hier voornamelijk fruit, van sinaasappelen tot appelen en bananen”, vertelt Kees Duivenvoorde. “We hebben de inpakruimte die volstaat met inpakmachines, transport- en sorteerbanden. Daarnaast hebben we ook diverse bewaarcellen, waar we de producten kunnen opslaan. Binnen het bedrijf waren we op zoek naar een meer grondige reinigingsmethode voor onze inpakmachines en transportbanden. Via een advertentie in één van de vakmedia kwam ik in aanraking met het bedrijf Innovi. Na een demonstratie hebben we besloten om twee verschillende schoonmaakmachines aan te schaffen: de Hydrobox en de Steambox.”

Hydrobox

“Voor het schoonmaken van onze inpakmachines maakten we voorheen gebruik van stoomcleaners. Deze machines gebruiken ook stoom om schoon te maken, maar geven ontzettend veel water. De Hydrobox die we momenteel gebruiken, geeft veel stoom maar weinig water, waardoor het schoonmaken een stuk makkelijker gaat en de schoonmaakkwaliteit een stuk beter is geworden. Stoom dringt diep door in de poriën en weekt het vuil los. De machines worden hierdoor echt goed schoon. Ook verwijdert stoom stickerresten op de rollen. Tevens is het gebruik van minder water een stuk duurzamer en kunnen we sneller werken, omdat er minder gedweild moet worden”, legt Kees uit.

Steambox

De Steambox gebruikt Lempak voor het schoonmaken van de bewaarcellen. “Het is belangrijk dat de cellen en de verdampers goed gereinigd worden. Voordat we de Steambox in handen hadden, maakten we het cellencomplex schoon met een stoomcleaner die op dieselolie draaide. Niet echt een duurzame manier van schoonmaken. De Steambox die we nu gebruiken draait op elektriciteit”, aldus Kees. “We zijn nu een stuk flexibeler dan voorheen. De Steambox is tevens zeer makkelijk te bedienen. Je zet de temperatuur op de gewenste stand en je kan aan de slag. De eenvoud van bedienen was t voor ons ook één van de redenen om de twee schoonmaakmachines van Innovi aan te schaffen.”

“We werken nu ruim een maand met de Hydrobox en Steambox en tot nu toe zijn we zeer tevreden. De machines worden iedere dag gebruikt en we hebben nog geen problemen ondervonden. Ook over de samenwerking met Innovi zijn we tevreden. Het bedrijf biedt een goede service en zal de machines ook de nodige onderhoudsbeurten geven wanneer dat nodig is. Het gebruiksgemak en de mate van reiniging van beide machines is zeer goed en we zijn blij dat we de overstap gemaakt hebben. Wij gaan met voedsel om. En waar je met voedsel omgaat, daar moet het schoon zijn”, benadrukt Kees nog een keer.