Duplex Turbo: Compacte schrobber of mega mop?

Hoe een kleine machine ook krachtig kan zijn.

‘De Duplex Turbo is een multifunctionele inzetbare schrobmachine die alle vloeren schoonmaakt en gegarandeerd een hygiënische schone vloer levert’. Maar is dat ook zo? Testredacteur Gerard Spoor van CleanTotaal mocht de compacte schrobmachine een tijdje aan de tand voelen. Dit is het oordeel.

Om de Duplex Turbo in perspectief te plaatsen: deze verticale schrobmachine is geen neefje van de bekende i-Mop vanwege de andere opbouw. Waar de meeste schrobzuigmachines horizontaal (radiaal) draaiende borstels hebben, beschikt deze machine over twee radiaal contra-roterende borstels. Het grote voordeel hiervan is de grote werkdruk ondanks het beperkte gewicht en compacte formaat. Dat kan omdat slechts een klein deel van de borstels daadwerkelijk de grond raakt. Bij pads verdeelt deze kracht zich meer over de hele schijf. Vanwege de aanzienlijke schrobkracht spreek ik daarom liever over een kleine schrobzuigmachine in plaats van een gemotoriseerde mop. Al mag niet vergeten worden dat deze machine zich door het kleine gewicht kan meten met zijn ‘mop-neefjes’.

EERSTE BEVINDINGEN
Op het eerste oog is de Duplex Turbo een robuuste machine die zowel vooruit en achteruit te gebruiken is. Volgens Innovi levert de machine hierdoor een ongekende gebruikerservaring. Een groot voordeel is dat de machine is ontworpen voor gebruik op alle vloeroppervlakken inclusief tapijt en vloerkleden. Dit maakt de machine multi-inzetbaar en dat scheelt investeringskosten op andere apparatuur. De Duplex Turbo is, zoals geclaimd, heel makkelijk in gebruik. De tegengesteld draaiende borstels zorgen ervoor dat de machine niet meteen ‘wegloopt’ als je deze aanzet. Met slechts twee vingers is de machine zowel vooruit als achteruit te bedienen. Prima!

PRIMA REINIGINGSPRESTATIES
De schrobkracht stemt erg tevreden. Bij het lozen van de vuilwatertank blijkt dat de machine beschikt over een aanzienlijk reinigingsvermogen. In overweging nemend dat er nog hardere borstels te krijgen zijn dan de variant die hier getest is, stemt mij vrolijk. Een aanzienlijke plus is er voor het oppikken van los vuil. De contra-roterende borstels nemen ook zand, kruimels en ander los vuil mee. De machine vangt dit op in een separaat bakje, gescheiden van het vuile water. Een welkome aanvulling in vergelijking met andere verticale schrobzuigmachines die al het vuil in de vuilwatertank opvangen. De schoon- en vuilwatertanks zijn van voldoende grootte en prima handelbaar. Verwijderen en plaatsen is een fluitje van een cent.

BORSTELS
De Duplex Turbo toont prima reinigingsresultaten op de redelijk vervuilde vloer die is geselecteerd voor deze praktijktest. Maar toch is er het één en ander op te merken: De watertoevoer bijvoorbeeld, deze is niQet goed. In vergelijking met een machine met een padhouder wordt het water heel anders verdeeld. Bij een draaiende schijf wordt het water namelijk (door de rotatie) over de breedte van de machine verdeeld. Bij deze radiale borstels is dat niet zo en dat zie je na het inzetten van de vloer. Je krijgt strepen met water en strepen zonder water. Dat betekent dat op de natte strepen de chemie zijn werk wel doet terwijl dit op de droge stukken niet gebeurt. Dat zie je achteraf heel duidelijk. Met een getordeerde borstel was dit wellicht voorkomen. Volgens directeur van Innovi Gerrit Visser is dit echter eenvoudig op te lossen. “Door de watertoevoer op ‘stand 2’ te zetten, wordt meer water gebruikt. Dat zorgt voor een betere verdeling van het water.”

Overigens ben ik zeer te spreken over de plek van de watertank. Bij veel kleine machines is deze aan de steel bevestigd, dat is bij deze Turbo niet het geval. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van de steel minimaal blijft, ten gunste van de ergonomie. De accu heeft een werkduur van één tot anderhalf uur. Dat is in principe voldoende voor de werkzaamheden waarvoor deze machine ontworpen is. De batterij-indicatie is jammer genoeg wel beperkt. Een groen lampje betekent vol en blauw betekent dat de accu leeg raakt. Echter, zonder verdere indicatie of waarschuwing stopt de machine ook meteen. Dat is lastig als je nog een klein stukje werk te verrichten had. Na gebruik blijkt dat de

accustand wellicht verkeerd is afgelezen. Groen geeft namelijk aan dat de accu vol is, blauw geeft aan dat de accu leeg raakt en als het lampje rood kleurt, dan moet de accu bijgeladen worden. Vrij logisch en wellicht door Clean Totaal over het hoofd gezien.

ERNSTIG DROOG
Waar veel schrobzuigmachines toch wat water achterlaten na gebruik, is dat bij de Duplex nauwelijks het geval. Als je vooruit werkt, tenminste. De zuigmotor en -mond werken uitstekend. De vloer is ernstig droog na het zuigen. Jammer is dat dat zuigmond gefixeerd is en niet meebeweegt in de bochten. Daardoor laat de Turbo behoorlijk wat water achter bij korte bochten die toch vaak voorkomen bij het gebruik van een kleine machine. Overigens druk je de zuigmond naar beneden voor gebruik. Bij het stoppen trek je via de zuigslang de mond weer omhoog. Een prima methode, al kan de bevestiging beter. De zuigslang trek je in de praktijk te snel los. Navraag bij Innovi leert ons dat fabrikant Duplex werkt aan een oplossing hiervoor.

Zoals hierboven beschreven, is de Duplex Turbo voorzien van één zuigmond. Door die ene zuigmond, die gefixeerd is, kun je niet goed achteruit werken, iets wat wel wordt beloofd door de fabrikant en leverancier. Voor een optimaal resultaat is het aan te bevelen om de machine 180 graden te draaien en deze vervolgens terug te bewegen. Ondanks de betere reinigingsprestaties, scoren de mop-neefjes hier toch een extra punt.

Tot slot vielen de transportwieltjes op. Deze lijken van voldoende kwaliteit en de transportstand werkt op zich prima, op één vreemd fenomeen na. De vuldop van de watertank zit aan dezelfde kant als de loopwieltjes. Daardoor kantel je de machine met de vuldop naar beneden en loopt er water uit als je de Turbo in de transportstand

wilt zetten. Heel vervelend als je naar de volgende ruimte wilt met een (deels) volle lege tank. Er is echter een simpele oplossing: de vuldop aan de andere kant van de tank maken. De aangereikte oplossing is inmiddels bij Duplex beland. Gerrit Visser van leverancier Innovi vertelt ons dat er wordt gewerkt aan een oplossing.

CONCLUSIE
Al met al kan geconcludeerd worden dat de Duplex Turbo een zeer degelijke machine is met een verrassende kracht voor een dergelijk draagbare machine. Zo positioneert deze schrobzuiger zich niet als mopmachine, maar als compacte schrobzuigmachine. Dat is mede te danken aan de capaciteit, de schrobkracht het lage gewicht van slechts 15 kilo en de waterbesparing ten opzichte van andere schrobzuigers. Testredacteur Gerard Spoor is onder de indruk van de reinigingsprestaties en als het de fabrikant lukt om de minpuntjes te verhelpen, blaast de machine me echt omver.